Je bent audicien, opticien of werkt als winkelmedewerker. Dat kan bij Specsavers zijn, maar ook bij een andere optiek- of hoorzorgwinkel of een andere retailketen. Dagelijks help je veel klanten, en de kans is groot dat je – zonder dat je het weet – wel eens een klant met dementie hebt geholpen. Als je het wél vermoedt, weet je dan ook hoe je zo goed mogelijk met die klant moet omgaan?

Samen met Saskia de Jonge en Sanne van der Meij van Samen dementievriendelijk organiseren we op maandag 13 februari 2023 vanaf 18.30 het webinar ‘Goed omgaan met dementie’. Hierin leggen we onder andere uit wat dementie is, welke signalen je kunt herkennen, en hoe je je klant met dementie nog beter kunt helpen. Ook hebben we iemand uitgenodigd met dementie om ook vanuit het perspectief van de klant beter te begrijpen wat te doen als je een klant met dementie helpt.

Over Samen dementievriendelijk

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar ruim 500.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Daarom bieden wij trainingen 'Omgaan met dementie'. Online, maar ook op locatie.

Samen dementievriendelijk is gestart in 2016 als gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS.

Over de sprekers

Saskia de Jonge werkt al zo'n 13 jaar bij Alzheimer Nederland. Eerst als regiocoördinator en, sinds de start van het programma Samen dementievriendelijk, als coördinator Service en Trainingen. Zij houdt zich bezig met het maken en verzorgen van (online) trainingen en presentaties en het opleiden en toerusten van de trainers.

Saskia over haar werk voor Samen dementievriendelijk: "In mijn familie, vriendenkring, buurt en vrijwilligerswerk ontmoet ik mensen met dementie en hun naasten. Mensen met dementie zijn meer dan hun ziekte. Ik hoor van hen en ervaar hoe fijn zij het vinden als zij mee kunnen blijven doen en betrokken zijn. Daarom zet ik me van harte in om bij te dragen aan een dementievriendelijke samenleving."

Sanne van der Meij werkt sinds 2016 bij Alzheimer Nederland als medewerker Service en Trainingen voor het programma Samen dementievriendelijk. Zij plant en coordineert trainingen, gastlessen en presentaties en heeft veel contact met de vrijwillige trainers.

Sanne over haar werk: "Ik zie in mijn omgeving dat dementie soms een taboe is. Zelf ben ik ervan overtuigd dat meer kennis bijdraagt aan meer begrip voor dementie. Ook vind ik het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving."

Waarom Specsavers dit webinar organiseert

Wij willen dat mensen alles uit het leven kunnen halen. Daarom is het onze missie om betere oog- en hoorzorg toegankelijker te maken voor iedereen. Zo ook mensen met (beginnende) dementie. Dit begint bij bewustwording creëren, het leren herkennen van dementie en vervolgens weten wat je kunt betekenen voor deze klanten.

Wij vinden dat zo belangrijk, dat wij dit webinar niet alleen organiseren voor onze eigen opticiens, audiciens en retailmedewerkers, maar voor iedereen die geïnteresseerd is.